Vad händer vid Byholma reservbas?

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Henric
Inlägg: 31
Blev medlem: 19 okt 2009, 19:20
Ort: Röstånga

Vad händer vid Byholma reservbas?

Inlägg av Henric »

Jag passerar då och då Byholma-basen på väg mellan Ljungby och Lidhult. I höstas skrev tidningarna att nu var det berömda, jättelika timmerupplaget på huvudbanan tömd. Då trodde jag att den skulle återgå till flygvapnet.

Sedan dess har jag sett att man rivit upp uppställningsplatserna längs vägen. Vidare har man rivit upp landsvägsrakan vid Åsen, så att nu har den bara normal vägbredd. Den andra landsvägsrakan på väg 25 är inte ombyggd (ännu).

Vad händer? Ska Byholma-basen avvecklas helt?
Användarens profilbild
Emil Lindberg
Inlägg: 1136
Blev medlem: 25 feb 2008, 20:35
Ort: Kallinge

Re: Vad händer vid Byholma reservbas?

Inlägg av Emil Lindberg »

Se http://forum3.sff.n.se/viewtopic.php?f= ... 175#p11340

Men för utveckla detta så har man de senaste 10 åren bedrivit en näst intill hysterisk "rivning" av många av landets nerlagda flygbaser. Skyddsrum grävs upp eller fylls igen, flygplanplatser ("fickor") grävs av eller grävs upp helt, kommandocentraler rivs, grävs upp eller fylls igen, värntorn grävs upp, befästningar och värn grävs upp eller fylls igen - ja, jag tror du förstår vid det här laget.

Vad gäller "reservbaser", d.v.s kortbanor och/eller reservvägbaser har man på många ställen grävt bort den breddade väggrenen eller belagt den med grus. Vägverket motiverer detta med minskade underhållskostander. Personligen trodde jag att det var billigare att strunta i väggrenen och bara underhålla själva körbanorna, istället för att lägga pengar på att göra den obrukbar.

Man river alltså flygbaser som för 10-15 år sedan var "up to date". Flygbaser som lika gärna kunde ha sålts med förbehållet att ingenting fick förstöras, grävas upp, e.t.c - ifall ifall omvärldsläget skulle svänga om. Nu ska Flygvapnet förlita sig på de få baser/flygflottiljer som finns kvar samt civila flygplatser - civila flygplatser som ofta ligger nära städer. Jag undrar hur det rimmar med filosofin om att civilbefolkningen så långt som möjligt inte ska dras in i själva kriget.

Paralleller kan dras till den frenetiska utskrotning av flygplan som skedde under 1940-1960-talet. Allt det gamla skulle bort! Och som vi vet ledde till att vi idag saknar visningsbara exemplar av en hel del av de flygplanstyper som har funnits i Flygvapnet.

Det är kanske dags att flyghistoriker och fortifikatoriskt intresserade vaknar och börjar påverka beslutshavare innan det är för sent. Flygbaser och flygplatser är en del av flyghistorian! Flygplanstyper designades mot krav föranledda av flygbasernas utformning och basbataljonens uppgift, utbildningsståndpunkt och organisation. Samt vice versa.
Skriv svar

Återgå till "Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del"