Litet rullbollhistoria

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Användarens profilbild
Lars Sundin
Inlägg: 2932
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen

Litet rullbollhistoria

Inlägg av Lars Sundin »

Kanske några från stridslednings- och radarsidan i FV (eller Stockholm ACC på 60-talet) minns Standard Radios rullboll, som ju är släkt med datormusen.

Här finns teknikhistoria att läsa. Följ länkarna på http://se.invia.fujitsu.com/veteran/08q1/080328.htm

Lars S
Arne M
Inlägg: 368
Blev medlem: 26 feb 2008, 15:27

Trackball eller styrkula ;-)

Inlägg av Arne M »

Hej Lars!

Det här med datormusens historia är fascinerande. Och som alltid är det sällan en person som ligger bakom sådana här uppfinningar utan det finns oftast flera som på ett eller annat vis bidragit till utvecklingen.

Det är klart att vi svenskar gärna nämner Håkan Lans i sammanhanget men frågan är om inte hans variant är en sidoutveckling eftersom det var en del av digitaliseringsbord där man med Lans "mus" kunde markera olika koordinatpunkter i en ritning exempelvis. Den riktiga musen som vi idag känner den är nog snarare ett verk av amerikanen Dr. Douglas C. Engelbart. Det är åtminstone många som anser att Doug E är den verkliga pappan!

Själv hade jag glädjen att träffa dr Engelbart vid ett besök här i Stockholm någon gång på 90-talet. Det var en intressant herre som var här på ett tekniskt symposium som dock handlade om helt andra saker än datormusen.

PS. Trackball översätts nog snarast idag vanligen med styrkula på svenska och inte rullboll. Å andra sidan låter rullboll mycket trevligare än det lite tekniskt sterila styrkula! Ack ja, det är inte alltid så lätt med teknisk nomenklatur. ;-)
Erik
Inlägg: 255
Blev medlem: 23 feb 2008, 15:02

Re: Trackball eller styrkula ;-)

Inlägg av Erik »

Arne M skrev:PS. Trackball översätts nog snarast idag vanligen med styrkula på svenska och inte rullboll. Å andra sidan låter rullboll mycket trevligare än det lite tekniskt sterila styrkula! Ack ja, det är inte alltid så lätt med teknisk nomenklatur. ;-)
Undrar vad den kallades i Flygvapnet, man har ju kallat tjänst inom Stril "att rulla boll". Om jag är rätt underrättad har bollarna nu bytts ut mot vanliga datormöss som kan kastas när de går sönder istället för att lägga stora pengar på reparationer av specialprylar.
Användarens profilbild
Lars Sundin
Inlägg: 2932
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen

Mer om STRIL, rullbollar, teknikutveckling

Inlägg av Lars Sundin »

Hej Arne (och alla)!

Mitt inlägg var skrivit i hast; dels för att jag helt nyss stött på texten (när jag letade efter något annat) och insett att den länkade till andra texter på ett så snårigt sätt att det var stört omöjligt att beskriva, dels för att jag ville se på SVT Rapport kl 19.30.

Standard Radio-pensionärernas webbsajt, "Veteranklubben alfa" på http://se.services.fujitsu.com/veteran/default.htm, innehåller mycket smått och gott för de som i FV sysslat med STRIL och slikt. Själv hade jag kontakt med företaget 1964-70 när jag sysslade med civil flygledningsteknik. Arlanda ACC, sekundärradar, Malmö nya ACC-radarpresentation m m (där jag dock köpte franskt).

Det jag ville få fram var att datormusen har inte bara Håkan Lans och Douglas C. Engelbart "hittat på" utan även Standard Radio, där S M Erikssons namn står på patentet, se http://se.invia.fujitsu.com/veteran/99q1/990307.pdf Men som SM (Stig Martin) skriver, Trots att rullbollen kom att användas av konkurrenter i vår bransch gjorde SRT aldrig något försök ”att slå mynt” av det erhållna patentet. Rullbollens ”patenttid” gick ut 1979. Numera återfinns rullbollen i upp-och nedvänt skick och kallas ”Datamus”.

Fler lästips:

- http://se.services.fujitsu.com/veteran/04q4/041101.htm, där man ser hur stor rullbollen var. Skulle ju kännas "skön" i handflaten, rulla lagom lätt och jämnt. Byggde på etablerad fin- och telefon-mekanik. Vi tänker kanske inte alltid på det men tänk vilka pilliga saker vi idag kan realisera mycket billigt (vid stor seriestorlek) med enkel plast och andra nya material. Gyron t ex, som en gång var precisionsgrejor för 1000-tals kronor kan i dag göras med halvledarteknik; finns t ex i de leksakshelikoptar man köpa för 300 spänn hos Clas Ohlson. Och i helt nya produkter som Segway. När jag först en sådan på EAA Fly In trodde jag inte mina ögon. Se http://www.segway.se/personal-transport ... _works.php.

Bild

- Om flygvapnets styrdatasystem, där Standard Radio stod för centrala delar som SM Eriksson berättat, kan man läsa på http://www.fht.nu/file_output.php?FileN ... system.pdf. (Det är möjligt att man bör börja på http://www.fht.nu/index.php?p=4&fc=2 eller tidigare ändå. Det finns mycket för den teleteknikhistoriskt intresserade på denna sajt som tyvärr är litet svåröverskådlig - tycker jag.)

Lars S, (flyg)teknikhistoriskt vinklad
Användarens profilbild
Lars Sundin
Inlägg: 2932
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen

Mer rullbollhistoria - vittnesseminarium om tidig FV-radar

Inlägg av Lars Sundin »

Mer att läsa om rullbollshistoria som den f n visas på Tekniska museet finns på http://se.invia.fujitsu.com/veteran/08q2/080418.htm

Själv var jag inte med på det "vittnesseminarium" om tidig flygburen radar i FV som hölls på TM under den gångna veckan som Björn Sölving också refererar. Men det kommer väl en "vittnesutskrift" på webben någon stans någon gång.

Mera: Har nu läst Olle Hagmanssons syn http://se.invia.fujitsu.com/veteran/08q1/080202.htm hur Stansaab kom till och NIBS-affären. Mycket intressant försvarsindustri-historia.

Lars S
Skriv svar

Återgå till "Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del"