Problem för Gripen i Schweiz

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Thomas Åkerblad
Inlägg: 83
Blev medlem: 27 feb 2008, 13:33

Problem för Gripen i Schweiz

Inlägg av Thomas Åkerblad »

Nya rapporter påstås visa att Gripen är värdelös för schweiziska förhållanden:

"Den Gripen kann man vergessen
Dem Kampfjet Gripen, den der Bundesrat für 3,1 Milliarden Franken beschaffen will, fehlen gemäss der Schweizer Luftwaffe die «minimalen erwarteten Fähigkeiten» in sämtlichen getesteten Bereichen. Das gilt auch für die luftpolizeilichen Missionen, die für die Schweiz zentral sind."


http://bazonline.ch/schweiz/standard/De ... y/18043475

http://bazonline.ch/schweiz/standard/Ue ... y/24571965

/Thomas Å
ecafrze
Inlägg: 162
Blev medlem: 28 jul 2009, 15:34
Ort: Värmdö

Re: Problem för Gripen i Schweiz

Inlägg av ecafrze »

Ärligt talat, inte mycket nytt under solen.. Det kommer att pågå ett fult spel i Schweiz (en hel del säkert planterat av Dassault och dess anhängare) fram till den dag ett eventuellt kontrakt skrivs. Samma sak i Brasilien och andra länder!

Att påstå att Gripen inte ens skulle klara "air policing" är ju rent löjligt.. Det här är nog en av de tuffare affärerna Saab givit sig in på!
Fredrik Zetterberg
Karl Persson
Inlägg: 185
Blev medlem: 01 mar 2008, 00:23

Re: Problem för Gripen i Schweiz

Inlägg av Karl Persson »

Nu är ju dom delar av rapporterna som kommit ut också några år gamla. Blandas ihop gamla nuffror hit och dit i media. Mycket har hänt på tekniksidan och om ekonomiska frågor. I det som kommit ut står det faktiskt att för just Air policing så är Gripen näst bäst val efter Rafale om flygvapnet fick köpa och driva 22 flygplan oavsett typ.

Det kanske inte är så förvånande? (eller kanske förvånande att Eurofighter blev 3:a). Så sent som i november 2011 överlämnade Flygvapenchefen sitt svar och sa att alla 3 vore dugliga. Men idag har Schweiz inga pengar till att köpa och driva 22 Rafale så då knep Gripen förstaplatsen. Han har upprepat att han är nöjd med valet. I förhandlingarna får man ju se vilken Gripen specifikation som kan bli aktuell också.
Användarens profilbild
Emil Lindberg
Inlägg: 1136
Blev medlem: 25 feb 2008, 20:35
Ort: Kallinge

Re: Problem för Gripen i Schweiz

Inlägg av Emil Lindberg »

Air policing - är det inte ungefär jämställbart med det vi i Sverige kallar incidentberedskap? Detta har ju bedrivits/lösts med Gripen sedan 2002-2003-nånting.
Dessutom var det väl ungefär Air policing som insatsen över Libyen ursprungligen skulle gå ut på? Märkligt om man från svensk sida skulle ha skickat flygplan/förband för att lösa en uppgift som man visste att man inte var lämpad för.
Karl Persson
Inlägg: 185
Blev medlem: 01 mar 2008, 00:23

Re: Problem för Gripen i Schweiz

Inlägg av Karl Persson »

Ja så har en del retts ut idag på en presskonf där försvarsledningen och ministern i fråga stödde valet av Gripen och sa att den delrapport som läckt pratade om C/D. Sedan 2009 har dock Saab gett Schweiz nya uppgifter om E/F som i påföljande rapporter (som inte läckts...) gett Gripen betyget användbar i alla roller utan att ens ta priset som faktor.

Man ansåg även att över tid ska Gripen E/F blir bättre än deras F-18.

http://www.lakewyliepilot.com/2012/02/1 ... fends.html
Skriv svar

Återgå till "Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del"