
http://www.theguardian.com/world/video/ ... ical-video
Moderator: Sven-Erik Jönsson
Tack Lars! Intressant pdf-text (359 sidor!) om bl.a. kapten Lundborg och olyckan 1931 på Malmen. Men för att återgå till den nästan vertikala starten med nya förlängda Boeing 787-9 Dreamliner förstår jag inte varför Boeings testpiloter i Seattle ens för en flygshow i Paris behöver genomföra en sådan här närmast akrobatisk start. Det är måhända en häftig prestation men i min lekmannavärld uppfattar jag det närmast som dumdristigt.Lars Sundin skrev:Det handlar tydligen om en övning inför en flygdagsuppvisning i Paris. Ingen egentlig prestandatest. En gång i en forntid var det ett sätt att stajla, googla på "kavaljerstart". Många har misslyckats och erfarna åskådare mår nog mest illa. Men visst kan det se häftigt ut.
I denna tjocka text som är av svenskt flyghistoriskt intresse nämns "kavaljerstart": https://data.kb.se/datasets/2015/02/sou ... 83437).pdf (filbeteckningen "pdf" ska in i adressen) Ett citat: "Slutligen må det tillåtas oss att påpeka att kapten Lundborg varnats för att företaga s. k. kavaljerstart. Det är även förvånande att han utfört denna manöver med ett flygplan som han ej velat godkänna. Det kan i sanningens namn ej förnekas att flygningens sorgliga utgång står i ett visst samband med denna manöver:"
I FAR 25 står det vad en trafikkärra ska klara, säkert en tjock bibba (som http://flightsimaviation.com/data/FARS/part_25-105.html antyder) . Själv känner jag mig trygg om planet kan fortsätta flyga om halva motoreffekten plötsligt faller ifrån och fyller fler liknande prestandakrav.
Hej Sven-Erik! Du har säkert rätt i det du skriver. Men jag kan inte frigöra mig från tanken att man trots allt sätter ett dåligt exempel genom att göra sådana här spektakulära flygningar. Det är ju knappast normalt att flyga så här på marginalerna även om piloterna i Everett inte är några dare-devils. Om det då inte finns något vettigt och verkligt tvingande skäl för att utreda gränserna för den här nya förlängda Dreamlinerns flygförmåga så förstår jag helt enkelt inte behovet; i varje fall är inte en flygshow som Paris Air Show på Le Bourget tillräckligt skäl anser jag. Var förresten inte olyckan med 'Konkordskij' vid en tidigare flygshow orsakat av sånt här flygmässigt övermod?Sven-Erik Jönsson skrev:I det här fallet flyger de med minsta möjliga last, minimum bränsle och endast få personer ombord. Det är mycket stor skillnad på prestanda vid dessa förutsättningar jämfört med full last för ett sådant flygplan. Vore intressant om någon kan delge oss stigprestanda för Dreamlinern eller ett liknande flygplan med minsta tänkbara startvikt jämfört med max startvikt. Jag är säker på att de flyger med goda fartmarginaler till stall, men hur mycket marginal finns det sedan att i tid korrigera anfallsvinkel vid ett motorbortfall? Är dock övertygad om att dessa erfarna piloter har koll på det.
/Sven-Erik
Tack för kompletterande fakta! Men det jag ville ha sagt är att för en lekmannapublik så är sådana här flygprestationer naturligtvis lite kittlande upplevelser eftersom det verkar 'farligt' att flyga så här brant i starten! Ungefär på samma sätt som som många ser på Formel 1 tävlingar och - åtminstone i det undermedvetna - väntar på den stora kraschen. Och varför riskera något med flygplanet bara för att servera publiken på Paris Air Show något spektakulärt och kittlande? Boeing kan nog sälja sin nya förlängda Dreamliner 787-9 ändå?!Sven-Erik Jönsson skrev:Jag har fått fram att en Boeing 787-9 Dreamliner har en max startvikt på 253 ton och dess tomvikt är ca 126 ton, varierar med hur den är utrustad och inredd. Det är alltså en stor skillnad och som betyder väldigt mycket i stigprestanda. Här flyger de med minimum bränsle och ett helt tomt flygplan. Sedan skall jag inte uttala mig om piloterna flyger på gränserna eller inte för jag vet det inte, men vill egentligen inte tro att de gör det.
Du har säkert rätt i det du skriver om kameravinkeln. Men nog är det exempel på klart spektakulära stigvinklar som nu både Airbus och Boeing presterat i samband med flyguppvisningarna. För även om det inte bokstavligen är 'vertikala' starter - det är ju inga helikoptrar eller jetplan typ Harrier etc. som är aktuella - så är det i alla fall uppseendeväckande branta stigningar det varit fråga om. Varför skulle annars flygintresserade blivit så till sig i trasorna och postat YouTube-videor? Och varför skulle A och B tycka det var värt att inkludera i sina visningsprogram på Paris Air Show av A380 respektive B787-9 sådana här branta starter? Det betyder nog något att man valt att lägga krut på kraftiga stigvinklar!eralehm skrev:Det är väl rätt tveksamt hur pass "vertikal" den där starten faktiskt är. Personligen tror jag det mycket beror på väl vald kameravinkel och objektiv. Notera att ingen av de tillgängliga filmsnuttarna visar starten från sidan.
Jag minns en start av en tom SAS DC-9-21 "Sport" vid en flygdag på F 13, runt 1980. Tror inte den stod långt efter 787:an i stigvinkel.
/Leif Hellström
Tack Lars! Ditt svarsinlägg är ett exempel på när det här forumet är som bäst! Du gräver fram så många intressanta fakta och tekniska kommentarer. Jag önskar att fler tar efter och på det sättet gör Svenskt Flyghistoriskt Forum mer levande!Lars Sundin skrev:Frågan om Dreamlinerns "vertikala stigningar" har diskuterats förr; jag googlade och fann:
http://www.reddit.com/r/aviation/commen ... b_takeoff/ Den Dreamliner-demonstration 2014 det talas om är denna:
https://gfycat.com/UnawareHoarseKitfox
Två kommentarer där från en signatur som förefaller vara insatt i prestandafrågor är :
"This one was probably a bit more than 15, closer to 30 perhaps, but a long way away from anything even remotely resembling "vertical". Line flights can also sometimes be a bit more than 15, when very light. Twin jets are seriously overpowered, since they need to be able to climb out safely at maximum gross weight on a single engine."
(Notera uttrycket "seriously owerpowered", myndigheternas regler tvingar fram överstarka motorer! Skulle man kunna säga.)
samt
"I wish people would stop calling them "vertical climbs". Only the most powerful jet fighters and aerobatic aircraft (thrust/weight > 1) can sustain a vertical climb, and some slightly less powerful ones can do a transient vertical climb, but no airliner is even remotely in that class. Even Fat Albert (the Blue Angels' C130) does a maximum climb angle of 45, and only briefly."
Man ska skilja på anfallsvinkel och stigvinkel.
Kom att tänka på hur i "Saabminnen del 18" Saab-ingenjören Kenneth Nilsson skriver om planerna på att sätta världsrekord i stighastighet till 12 km med Viggen; man räknade med att med knappt 75 sekunder (räknat från stående start) kunna slå då gällande världsrekord, satt med Phantom. Där kunde man verkligen tala om true vertikal stigning under en stor del av flygningen! Det finns litet om detta på min blogg, https://larsan13.wordpress.com/2012/04/ ... ygplan-ii/
Lars S, som var livrädd i sin första take-off med en jetliner, en BEA-Trident från Arlanda 1968, då han tidigare bara åkt Metropolitan samt spakat segelflygplan