Tidningsarkivs tillgänglighet

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Användarens profilbild
Clouseau
Inlägg: 19
Blev medlem: 11 mar 2008, 22:45
Kontakt:

Tidningsarkivs tillgänglighet

Inlägg av Clouseau »

Hej alla!

Tidigare i våras ställde jag frågan om det var någon här som visste något om Ebbe Larssons missöde, när han under tidigt 60-tal råkade ut för broms/styrfel på en av Svensk Flygtjänsts Gloster Meteor-målflygplan och rände rätt in i passagerarterminalen på Visby flygplats. Jag fick ett par svar på inlägget som var givande men tyvärr inget om just denna händelse. Eftersom min svärfar - Ebbes son - minns händelsen och att det skrevs om det i lokaltidningen, känns det som att nästa steg borde vara att ta kontakt med de Gotländska dagstidningarna och se om de kan hjälpa till.

Är det någon här som har erfarenhet av detta, att be tidningar leta i sina gamla arkiv? Finns det så gamla arkiv tillgängliga? Gör de det gärna åt en, eller får man göra det själv? Låter det sig alls göras? Kostar det pengar?

Har någon lite tips vore jag tacksam!

Mvh
Anders

Flyghistoria.se
Användarens profilbild
Lars Sundin
Inlägg: 2934
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen

Inlägg av Lars Sundin »

Hej kommissarien!

Kungliga Biblioteket har våra dagstidningar mikrofilmade, och min erfarenhet av besök där är att det är förvånansvärt enkelt och informellt att gå dit, på egen hand hand få leta i arkivets hyllor, och så sätta sig vid en mikrofiche-läsare och "bläddra". Jag har två gånger varit där och kikat i främst DN från åren kring 1920.

Men man måste ju bege sig till Stockholm eller ha någon medhjälpare där. Det är väl risk att det du är ute efter är en så tidig händelse att någon gotlandstidningsnotis inte finns på KB (såvida inte DN eller SvD skrivit något).

Se mer på http://www.kb.se/samlingarna/dagstidningar/ om vad KB bjuder på. Det kan ju tänkas att man kan komma åt tidningarna på andra ställen såsom nämns på webbsidan.

Man kan ha kameran med sig när man sitter framför microfiche-läsaren; det är rätt bökigt att göra pappersbilder av negativen och det kostar någon krona eller två. Oftast blev resultatet bättre än så här.

Vad sedan tidningarna själv kan bjuda på i form av arkiv hoppas jag någon annan kan svara på. Ett försök jag gjort för att få tag i ett foto från ca 1939 var ganska nedslående; jag hänvisades till en central bildbyrå van vid att dra in kosing om bilden skulle publiceras. Jag har även en dimmig hågkomst av att en bekant sagt att den stora malmöitiska tidningen tog en slan om man ville läsa om bomberna som föll över stan ca 1943.

Lars S, som besökte KB för några år sedan; förhållandena kan ha ändrats
Senast redigerad av Lars Sundin den 12 sep 2008, 08:48, redigerad totalt 1 gång.
Användarens profilbild
curtll
Inlägg: 102
Blev medlem: 23 feb 2008, 10:07
Ort: Vidsel
Kontakt:

Tidningsarkiv

Inlägg av curtll »

Hej
När det gäller tidningsarkiv så bör väl varje tidning med självaktning ha ett välskött arkiv. När jag jobbade på Östersunds-Posten så arkiverades tidningarna varje år i inbundna exemplar och förvarades i en källare. Numera lär väl de arkiveras i digital form kan jag tänka mig. Att sedan få tillgång till arkivet är kanske en helt annan sak.
Jag minns att jag bläddrade fram nyheter från 1920-talet utan större problem (detta var på 1950-talet). Hur det i dag ser ut i nämnda arkiv vet jag ju inte, men hoppas att det fortfarande fungerar.
Curt
Användarens profilbild
Fredric Lagerquist
Moderator
Inlägg: 1774
Blev medlem: 21 feb 2008, 20:35

Inlägg av Fredric Lagerquist »

Då jag misstänker att du bor i Skåne Anders så föreslår jag att du kollar med Unversitetsbiblioteket i Lund.

http://www.lub.lu.se/
Klas Andersson
Inlägg: 73
Blev medlem: 21 jun 2018, 17:30

Inlägg av Klas Andersson »

Hej !
Jag har själv varit i Visby och letat fram en artikel om B18 kraschen norr om stan 19....? sent 40-tal ?
det är nu ett tiotal år sedan jag var där ,så jag minns inte om det var på microfilm eller om tidningarna var ihop bundna i stora "böcker"
så brukar det nämligen vara !
har letat i många arkiv och aldrig varit med om att tidningarna legat ihopvikta ex för ex !

gotland har-hade två tidningar ,Gotlänningen och...Gotlandsnyheter? de är nu hopslagna och har samma redaktion tror jag ?
Rimligen borde då arkivet vara ihopslaget ?

som tidigare sagts så brukar det aldrig vara några problem att få leta själv ! har man tur får man hjälp !

kan även gå att få lokala bilioteket beställa hem microfilm ,
OM tidningen är microfilmad !! inte alls säkert !!!

både i det fallet och om man letar själv så är det till stor hjälp om man har datum !
Sänd mej ett mail så skall jag försöka fixa kontakt med en Mycket !! flygintresserad man i Visby som kanske har koll på detta

klas.andersson198@spray.se

Mvh Klas
Gunnar Flak
Inlägg: 12
Blev medlem: 23 feb 2008, 16:31
Ort: Vestfold, Norge
Kontakt:

Inlägg av Gunnar Flak »

Jeg vet dessverre ingenting om det svenske havariet som nevnes.

Men kanskje kan det være av interesse for noen at Retriever ( http://www.retriever-info.com/atekst.php ) faktisk har et søkbart arkiv over samtlige utgaver av Verdens Gang (VG) siden 1945.

Søk i dette arkivet er vanskelig pga mange bokstavfeil, men det går da an å finne ganske mye flystoff. Se f.eks denne notisen fra 18.januar 1965:

Bild

Jeg tar forresten også med en til:

Bild
Användarens profilbild
Clouseau
Inlägg: 19
Blev medlem: 11 mar 2008, 22:45
Kontakt:

Inlägg av Clouseau »

Hej!

Jag tycker mig ha fått en klarare bild över hur jag ska gå tillväga, även om det verkar kräva mer jobb än jag hade hoppats. Men, är man chief inspector så är man...
Jag återkommer med eventuella resultat och erfarenheter från de stundande efterforskningarna. Tack för engagemanget!

Mvh
Anders

******************
Flyghistoria.se
Jan Forsgren
Inlägg: 95
Blev medlem: 25 feb 2008, 09:59

Inlägg av Jan Forsgren »

Hej Closeau,

Om Du har datum för artikeln/artiklarna, är det abslolut enklaste att gå till det lokala biblioteket, så lånar de in den mikrofilmade dagstidningen för Din räkning, antingen från Kungliga Biblioteket eller något av universitetsbiblioteken. Enligt min erfarenhet lönar det sig inte att fråga dagstidningarna själva om deras lägg. Många av dem, inklusive DN, hänvisar direkt till Kungliga Biblioteket.

Databasen Artikelsök, http://sob.btj.se/sb/FrontServlet?jump=asok
täcker in åren efter 1979. Dock är denna databas inte på något sätt fullständig.

M V H

Jan Forsgren
Skriv svar

Återgå till "Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del"