Ytterligare ett gammalt pressfoto, denna gång med ett finsk plan som havererat år 1931. På baksidan står att piloten var kapten Granroth och haveriet lär ha skett i trakten av Nässjö, i alla fall var fotografen därifrån. Några gissningar?
/Leif Hellström
Finsk haverist
Moderator: Sven-Erik Jönsson
Re: Finsk haverist – historiens märkliga vingslag
Jag vet inget om den här aktuella flygkraschens geografiska läge. Jag vet inte heller något om de övriga omständigheterna kring störtningen. Men jag kan inte låta bli att kommentera svastikan på planets vertikala stabilisator. Greve Eric von Rosen - far till den i flygkretsar legendariska piloten Carl Gustaf von Rosen - hade ju redan 1918 köpt ett Thulinplan som han kom att skänka till Finland och som kan sägas vara början på det finska flygvapnet.eralehm skrev:Ytterligare ett gammalt pressfoto, denna gång med ett finsk plan som havererat år 1931. På baksidan står att piloten var kapten Granroth och haveriet lär ha skett i trakten av Nässjö, i alla fall var fotografen därifrån. Några gissningar?
/Leif Hellström
Tillsammans med flygaren, dåvarande löjtnanten, Nils Kindberg flög von Rosen från Umeå till Vasa. Detta första plan hade Eric von Rosens personliga märke ett blått hakkors på vit botten målat på planet. Den här märkningen kom därefter att bli det nya finska flygvapnets symbol ända fram till efter Andra Världskriget. Så att det kraschade planet på bilden från tidningsartikeln här i tråden hade en för oss idag så belastad symbol som hakkorset berodde alltså på att greve von Rosen hade detta personliga bomärke som på denna tid 1918 kunde tolkas som symbol för ljus och lycka. Det var alltså inte en politisk symbol på detta tidiga skeende i den europeiska historien.
Att greve Eric von Rosen råkade att bli flugen hem till slottet Rockelsta en kall februaridag år 1920 av den i Sverige då efter Första Världskriget verksamme f.d. stridspiloten Hermann Göring, flygaresset i von Richthofeneskadern, är en av historiens många underliga tillfälligheter. Och att Göring sedan där på grevens slott närmast av en slump träffade sin blivande fru Carin von Kantzow (som Göring sedan kom att döpa sitt residens Carinhall efter) är ytterligare ett exempel på historiens många märkliga vingslag!
Men att Göring då vid besöket kom att se greve von Rosens bomärke det blå hakkorset inne på slottet är sannolikt. Vem vet om denna symbol hade blivit så förknippad med krigets ohyggligheter om inte Göring hade fått se symbolen på väggen i Rockelsta slott den där februarikvällen 1920?!
- Lars Sundin
- Inlägg: 2936
- Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
- Ort: Handen
Re: Finsk haverist
Fann vid googling http://sffsmaland.se/Historia/hist/Nas/maj1931.html och efter litet jämförelse ser man detaljer i bilderna som pekar på att det är samma vrak.
Re: Finsk haverist
OK, då är det utrett...
/Leif
/Leif