TTT Klubben.

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Bengt Ekbladh

TTT Klubben.

Inlägg av Bengt Ekbladh »

TTT Klubben.
Tusen Timmar Tunnan-klubben firade 40-årsjubileum på Visingsö....22/8 2016
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 835&type=3

En av flygsveriges mest exklusiva föreningar, TTT, dvs Tusen Timmar Tunnan-klubben firade den 19 augusti 40 år. Det ägde rum på fagra Visingsö där man bl.a. under mycket gemytliga former åt en jubileumsmiddag på restaurang Framnäs. Stämningen bland de 44 deltagarna med respektive var på topp, och till förrätten sjöngs givetvis klassikern ”Vi flygare….”
TTT-klubben bildades lagom till Flygvapnets 50-årsjubileum 1976. Det skulle vara ett sätt att uppmärksamma både Saabs enastående fina flygplan, J 29 Tunnan, som då varit i tjänst på förband i 25 år, och de piloter som flugit maskinen mer än 1000 timmar.
Initiativet till att bilda TTT-klubben togs av försäljningsdirektören vid Saabs Flygdivision Olof Wirén, och den legendariske Tunnan-piloten Bengt-Egon Kämpe. Man höll från början mycket hårt på kravet minst tusen flygtimmar med Tunnan för att få bli medlem. Rekordet innehas av Bertil ”Berra” Eriksson med 1.842 timmar!
- Vi var från början drygt 80 piloter som var kvalificerade att bli medlemmar i TTT, men vi blev allt färre för varje år, berättar Bengt-Egon Kämpe när vi träffar honom under firandet på Visingsö. Vid årsmötet 2002 var det bara 18 medlemmar kvar, så då fick vi tänka om, fortsätter han. Vi beslutade att alla som någon gång flugit 29:an skulle bli inbjudna till Tunnan-Träffen, som vi nu kallar våra årliga sammankomster, och vi har nu 57 Tunnan-piloter över hela landet på vår inbjudningslista. Medelåldern ligger på drygt 80 år, den yngste är född 1944. Sammantaget har vi räknat fram att närmare 1.200 piloter i Flygvapnet någon gång har flugit 29:an, upplyser Bengt-Egon. Det antalet motsvarar 25 procent av alla piloter som utbildats på F5.
- Tunnan-Träffen ordnas en gång varje år på olika platser i landet, förklarar Bengt-Egon Kämpe, som vid årets träff för tjugonde året (!) omvaldes till föreningens ordförande. Flygande Tunnan var på sin tid ett supermodernt krigsflygplan, och alla kamrater som är med på våra träffar var också bland dem som hade till uppgift att försvara landet mot luftangrepp om kriget skulle brutit ut på 50-eller 60-talet när de var aktiva piloter i Flygvapnet. Alla kan förstå, att vi har kolossalt många intressanta saker att tala om vid våra träffar, säger Bengt-Egon med mycket stor inlevelse.
Bengt Egon själv, som fyllt 80 år och numer bor i Steninge i Halland, flög S29 på F11 fram till 1966 och därefter på Målflygdivisionen till 1972. Han fick sammanlagt ihop 1.182 flygtimmar på 29:an. Efter tjänsten i Flygvapnet erlade Bengt-Egon ingenjörsexamen och fortsatte därefter att studera på universitet. Han lär vara den första att tillämpa datorbaserad Artificiell Intelligens, AI, inom processindustrin. Efter en civil karriär som utvecklingschef på ett konsultföretag och på AB Studsvik gick Bengt-Egon år 2001 i pension, 65 år ung, dock utan att pensionera sig. Han bildade då ett eget konsultföretag och har bl.a. hållit ett otal föredrag om AI runt om i landet. Men Bengt-Egon är även en mycket uppskattad föredragshållare om sitt flygarliv, som han hållit hos flera SFF-regioner.
Flygplan Saab 29 flög första gången den 1 september 1948. F13 i Norrköping blev i maj 1951 den första flottilj som utrustades med J 29A. 29:an var sedan i tjänst som krigsflygplan i jakt- attack- och spaningsversioner fram till slutet av 1966. F4 på Frösön och F11 i Nyköping blev då de sista flottiljerna att ta 29:an ur tjänst. Men flygplantypen fick fortsatt tjänstgöra på Målflygdivisionen på F3, Malmen fram till augusti 1976. Den sista flygningen i Flygvapnet med Flygande Tunnan genomfördes vid flygdagen på Malmen den 29 augusti 1976, då Flygvapnet firade 50-årsjubileum. Nu vid Flygvapnets kommande 90-årsjubileum på Malmen den 27-28 augusti finns en uppvisning med SwAFHF:s J29, Gul Rudolf med i flygprogrammet, det blir en högtidsstund för alla flygfantaster och särskilt för dem som har Tunnan som favoritflygplan, och det är många!
50-årsjubileet av 29:ans första flygning firades den 1 september 1998 med en flyguppvisning med Gul Rudolf på Malmen som bevittnades av fler än tusen åskådare. Totalt tillverkades 665 exemplar av Flygande Tunnan vid Saabs verkstäder i Linköping.
Text: Ulf Delbro, Foto: Daniel Karlsson

Finns någon ”lista” på piloterna som uppnådde TTT = 1000 flygtimmar Tunnan ?
>> Vi var från början drygt 80 piloter som var kvalificerade att bli medlemmar i TTT, men.....>>

Återgå till "Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del"