Återigen ett omsusat namn som förvinner - fast namn dyker ju ofta upp på nytt även om substans och ägarskap då kan vara ett helt annat och så är väl fallet här. Transair är ett annat exempel.
Och iblands byts i stället namnet medan folket bakom, dom som kan och gör jobbet, är de samma.
Alltnog, namnet Sterling väcker minnen av namn som Eilif Krogager, "resebyråprästen", Simon Spies, resebyråledare med harem och andra uppseendeväckande
beteenden och idéer (och som väl var en konkurrent egentligen), samt inte minst svensken Anders Helgstrand. Som sägs ha försökt svenskifiera Sterling. Det finns dom som försöker det omöjliga!
Lästips:
http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_1961297.svd
http://www.resetips.com/sv/artiklar/ovr ... storia.htm
Ett talande citat ur den senare texten som jag litar på även om författaren är okänd för mig. Jag gissar att det är från en
nyutkommen bok om svenskarnas charterresande av Thomas von Seth. Det kanske finns invändningar men som berättelse är den bra:
Sterlings problemlösningar var ofta “danska”, snabba och med en mer kontinental inställning till regelverket.
Men Helgstrand sökte också ”svenskifiera” Sterling, som ett tag hade ett helsvenskt dotterbolag som flög en Lockheed Electra och två DC-6B. Men Helgstrand ansåg sig ofta utsatt för trakasserier från svensk sida. Bland annat krävdes högre landningsminima av Sterling än av svenska bolag. De flesta bolag fick operera ned till en sikt på 550 meter. Svenska Sterling tilläts inte landa när banansynvidden gick under 750 meter. Om detta har flygkapten Anders Rogberg vittnat i sin “Flygdagbok”.
Sterling hade ett tag en Boeing 727 registrerad OY-SAS! Se
http://www.airliners.net/photo/Sterling ... 0508057/L/ (adressen slutar med /L/; här får man kopiera och klistra in hela adressen uppetill).
Tillägg: Jag ser att Hans Jakobsson ger
charter-lästips på sin fina sajt om Scanair.
Lars S