Lansen (J32B) - på jakt efter data

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Jonas Lundh
Inlägg: 4
Blev medlem: 18 mar 2009, 14:56

Lansen (J32B) - på jakt efter data

Inlägg av Jonas Lundh »

Hej.

Inför ett projekt letar jag information angående Lansen, fokus ligger på tekniska data, men även mer "känslomässiga" detaljer som beskrivningar om flygegenskaper med mera är av intresse. Har hittat en hel del matnyttigt med hjälp av Google, men det verkar finnas mycket kunnigt folk på det här forumet som kanske kan ge några bra tips?

Bortsett från Stridsbergs bok, finns det några fler som rekomenderas? Är även på jakt efter SFI, är det något som SFF har till försäljning?

Jag är främst inriktad mot J32B, men även andra verisioner är intressanta.

Mvh
Jonas
Användarens profilbild
Lars Sundin
Inlägg: 2919
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen

Re: Lansen (J32B) - på jakt efter data

Inlägg av Lars Sundin »

Hej Jonas, välkommen!

Jag har inte läst Stridsbergs bok om Lansen, men väl många artiklar. Och jag minns de första bilderna i min morgontidning när den presenterades. På den tiden var det inga "roll out" inte. Den hade ju ingen som helst likhet med 29:an. Jag googlade litet och listar här några träffar. Säkert har du redan hittat några av dem, men det finns nog andra som är intresserade:

http://www.vectorsite.net/avj32.html. Greg Goebels skriver bra tycker jag; är ju i botten ingenjör med en sådans syn på flyg och flyghistoria.

http://hem.passagen.se/hankri/index.htm: Här finns mycket som bygger på vad som fanns i den svenska flyghistoriska tidskriften Kontakt. Jag vet inte om tidningen hade något stort Lansen-nummer, men en hel del fanns. Det som finns på denna sajt finns en listning av Lansen -haverier som jag tror Björn Ek står bakom. Han har även en egen sajt med Lansen och litet annat.

Urban Fredriksson och Lars Henriksson har även en del, den senare sajten är mycket för bildglada (Lars E Lundins bilder), men jag gissar du redan funnit dem.

Roy Fröjdh har även en hel del Lansen-relaterat (utdrag ur "bruksanvisningen" bl a ser jag), mer än senast jag var på sajten. Han har också skrivit en bok, "Guldvingen" om sin tid i FV med Lansen och tidigare plan. Jag tyckte bra om den första versionen av boken men har inte läst den senare utgåvan.

Sedan finns http://www.foi.se/FOI/templates/Page____545.aspx och http://www.foi.se/FOI/templates/Page____1369.aspx, http://kth.diva-portal.org/smash/get/di ... FULLTEXT01, http://www.aef.se/Flygvapnet/Notiser/FP ... 0notis.htm (där du kan hitta en del om avioniken samt får en bra länk till Urban Fredrikssons Lansen-avsnitt) och http://www.kkrva.se/Artiklar/073/kkrvaht_3_2007_9.pdf.

Sedan kan du förstås gå in i SFF publikationsdatabas via hemsidan och söka vad som skrivits i SFT. Kan ju vara svårt att söka på "32" med bokstäver ikring. Men försök gärna med namn som Rogberg, Hübbert, eller Stenfeldt . Sedan gäller det ju att få tag i tidningsnumret också. Se http://www.sff.n.se/sok.htm

Lars S
Användarens profilbild
curtll
Inlägg: 102
Blev medlem: 23 feb 2008, 10:07
Ort: Vidsel
Kontakt:

Re: Lansen (J32B) - på jakt efter data

Inlägg av curtll »

Hej
Du får en mailadress till en som under flera år flög J32 B som målflygplan på RFN. Han kan kanske ha något att tillföra. Om han undrar hur Du fått tag i hans adress så får Du hänvisa till mig.
Curt Löfwenberg

nackagit.vidsel@telia.com
Jonas Lundh
Inlägg: 4
Blev medlem: 18 mar 2009, 14:56

Re: Lansen (J32B) - på jakt efter data

Inlägg av Jonas Lundh »

Stort tack för hjälpen!

Jonas
Skriv svar

Återgå till "Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del"