Sida 1 av 1

Svartvit färgåtergivning

Postat: 21 mar 2010, 10:03
av Olle Ekwall
Jag har några gånger sett i forumets inlägg att man sett att vissa gamla flygplan måste haft ytterliggare målning, och då oftast en mörkare färg. Härom veckan slog det mig att det hela rör sig om feltolkning av gamla foton.

Tidiga svartvita fotografier var gjorda med, vad man kallar, ortokromatisk film. Den typen av film har dålig känslighet för det långvågiga ljuset, och närmast överkänslig för blått och reagerar även för ultraviolett. Resultatet blir att röda plan kan se svarta ut och gula påtagligt mörka. Medan ett mörkblått plan kan se ljust ut. Jämför gamla foton av svenska flaggan där det gula korset ser mörkt ut och de blå fälten ser vita ut.

Modernare svartvit film med mer jämn känslighet kallas pankromatisk.

Ungefär när var övergången mellan filmtyperna, 30-talet , 40-talet eller 50-talet?

Re: Svartvit färgåtergivning

Postat: 21 mar 2010, 11:42
av Mikael Olrog
Hej Olle,

Frågan är mer komplex än så eftersom de olika film typerna användes parallellt bl.a. under 30 och 40 talen. Därför är det viktigt att kunna "hänga" upp tolkningen på kända färger, t ex i nationalbeteckningarna. Det finns ett avsnitt i Ken Merricks bok "luftwaffe Camouflage and Markings 1933-1945" volym 1 som beskriver utmaningarna mer i detalj och som delvis kommer fram till att det är extremt svårt att skilja visa färger åt e.g. RLM 66, 70,71,81 aoch 83.

MVH
/Mikael

Re: Svartvit färgåtergivning

Postat: 21 mar 2010, 12:42
av Roger Andreasson
För att krångla till det ytterligare så fanns det ortopankromatisk film också med måttlig rödkänslighet, och enligt en gammal fotobok från 1953 så sägs den vara "amatörens universalfilm för allmänt bruk i dagsljus." Man använde ofta olika typer av filter också (gul, gul-grön, etc) vilket kan ha påverkat vissa färger negativt.

/Roger

Re: Svartvit färgåtergivning

Postat: 21 mar 2010, 13:14
av Mikael Olrog
Det stämmer, Ken Merrick lyfter filter frågan samt att det förutom ortokromatisk och pankromatisk även fanns andra varianter även om dessa var vanligast. Sedan kan man ju fundera kring hur framkallningsprocessen liksom valet av fotopapper påverkar resultatet om man inte kan utgå från originalnegativet. Till det kommer att många foton har fotograferats av i sin tur eftersom man inte kunde scanna på samma sätt som idag.

Dessutom kan färgen på planet kan ha påverkats av väder, vind samt sol så att ett nymålat plan ser annorlunda ut än ett med gammal målning som använts ett tag så beständigheten på färgen som användes spelar in.
/Mikael