Hej Arne (och alla)!
Mitt inlägg var skrivit i hast; dels för att jag helt nyss stött på texten (när jag letade efter något annat) och insett att den länkade till andra texter på ett så snårigt sätt att det var stört omöjligt att beskriva, dels för att jag ville se på SVT Rapport kl 19.30.
Standard Radio-pensionärernas webbsajt, "Veteranklubben alfa" på
http://se.services.fujitsu.com/veteran/default.htm, innehåller mycket smått och gott för de som i FV sysslat med STRIL och slikt. Själv hade jag kontakt med företaget 1964-70 när jag sysslade med civil flygledningsteknik. Arlanda ACC, sekundärradar, Malmö nya ACC-radarpresentation m m (där jag dock köpte franskt).
Det jag ville få fram var att datormusen har inte bara Håkan Lans och Douglas C. Engelbart "hittat på" utan även Standard Radio, där S M Erikssons namn står på patentet, se
http://se.invia.fujitsu.com/veteran/99q1/990307.pdf Men som SM (Stig Martin) skriver,
Trots att rullbollen kom att användas av konkurrenter i vår bransch gjorde SRT aldrig något försök ”att slå mynt” av det erhållna patentet. Rullbollens ”patenttid” gick ut 1979. Numera återfinns rullbollen i upp-och nedvänt skick och kallas ”Datamus”.
Fler lästips:
-
http://se.services.fujitsu.com/veteran/04q4/041101.htm, där man ser hur stor rullbollen var. Skulle ju kännas "skön" i handflaten, rulla lagom lätt och jämnt. Byggde på etablerad fin- och telefon-mekanik. Vi tänker kanske inte alltid på det men tänk vilka pilliga saker vi idag kan realisera mycket billigt (vid stor seriestorlek) med enkel plast och andra nya material. Gyron t ex, som en gång var precisionsgrejor för 1000-tals kronor kan i dag göras med halvledarteknik; finns t ex i de leksakshelikoptar man köpa för 300 spänn hos Clas Ohlson. Och i helt nya produkter som Segway. När jag först en sådan på EAA Fly In trodde jag inte mina ögon. Se
http://www.segway.se/personal-transport ... _works.php.
- Om flygvapnets styrdatasystem, där Standard Radio stod för centrala delar som SM Eriksson berättat, kan man läsa på
http://www.fht.nu/file_output.php?FileN ... system.pdf. (Det är möjligt att man bör börja på
http://www.fht.nu/index.php?p=4&fc=2 eller tidigare ändå. Det finns mycket för den teleteknikhistoriskt intresserade på denna sajt som tyvärr är litet svåröverskådlig - tycker jag.)
Lars S, (flyg)teknikhistoriskt vinklad