Sida 1 av 1

Concorde och arvet efter!

Postat: 17 jun 2013, 19:42
av Arne M
Häromdagen gick jag genom min samling av dvd-inspelningar och stötte då på en intressant inspelning från Concordes sista dag i reguljär trafik 2003-10-24 (ett datum som av en händelse är nästan på dagen 100 år efter bröderna Wrights första flygning vid Kitty Hawk 1903-12-17). Brittiska SkyNews hade ägnat flera timmar åt att sända från tre Concordeflighter som avslutade denna spännande era i passagerarflygets historia. En maskin startade från New York, en annan maskin från Edinburgh och en tredje utgick från Heathrow. Alla tre landade sedan efter sina fullföljda flygningar i tät följd av varandra på Heathrow.

Skyfolket (bra namn på ett TV-bolag just denna dag! ;-) ) varvade de olika inslagen med intressanta intervjuer med folk som både flugit Concorde som piloter och andra experter som skulle kommentera denna brittisk-franska flygplanskonstruktion. En av de intervjuade fäste jag mig speciellt vid eftersom han menade att vi aldrig – någonsin! – skulle få se någon uppföljare till Concorde. I varje fall inte under de nu levandes livstid! Möjligen skulle man kunna tänka sig någon slags mindre men supersonisk affärsjet för rika direktörer men knappast ens då. Överljudsplan kostar helt enkelt för mycket att både ta fram och operera på ett ekonomiskt godtagbart sätt.

Min fråga är därför om det är en absolut sanning att supersoniskt trafikflyg är en passerad epok i flygplanshistorien? Det låter lite defaitistiskt att hävda detta så definitivt tycker jag. Vad anser detta forums eminenta skribenter i frågan? :-)

Re: Concorde och arvet efter!

Postat: 17 jun 2013, 21:23
av Sven-Erik Jönsson
Det finns ett talesätt; "Man skall aldrig säga aldrig". Kort sikt var det säkert den sista, men om vi skall se lång tid framöver, då skulle jag nog gissa att människan finner på ännu mer effektiva och snabba sätt att resa, även i luften. Utvecklingen av flyget har ju inte hållit på mer än 110 år, var är vi om 100, eller 200 år eller ännu längre fram - det skulle vara intressant att se in i framtiden, men så långt lär varken Du eller jag få se eller få vara med om.
/Sven-Erik

Re: Concorde och arvet efter!

Postat: 17 jun 2013, 22:10
av Hans O. Sandström
Ett fantastiskt flygplan som jag haft förmånen gå "husesyn" på!
Min då 12-årige son Daniel hade förmånen flyga med Sveriges TV Paris-New York i denna snabba airliner. När det gick som fortast åkte man en svensk mil på 17 sekunder!!
Landade två timmar i New York innan han hade startat i Paris!
En liten kul anekdot: tittade in på den trånga toaletten med en flygjournalist som utbrast " å tusan , nu fattar jag varför de flyger så fort" slut citat.

Har ett par modeller på nämnda Concorde i Air France resp. British Airways färger.

Air France Concorde skala 1/100
Bild
British Airways Concorde skala 1/100 (Landor livery)
Bild

Hans SFF-F

Re: Concorde och arvet efter! – flygkristallkulan efterlyses

Postat: 18 jun 2013, 15:05
av Arne M
Sven-Erik Jönsson skrev:Det finns ett talesätt; "Man skall aldrig säga aldrig". Kort sikt var det säkert den sista, men om vi skall se lång tid framöver, då skulle jag nog gissa att människan finner på ännu mer effektiva och snabba sätt att resa, även i luften. Utvecklingen av flyget har ju inte hållit på mer än 110 år, var är vi om 100, eller 200 år eller ännu längre fram - det skulle vara intressant att se in i framtiden, men så långt lär varken Du eller jag få se eller få vara med om.
/Sven-Erik
Du har förstås helt rätt i att man aldrig ska säga aldrig om någonting; vi har helt enkelt inte den absoluta kunskapen för att kunna bedöma framtiden på ett säkert sätt! Samtidigt så är förstås just talesättet 'man ska aldrig säga aldrig' en slags språklig lustig retorisk motsägelse. :D

Men det som fick mig att fundera på det här med supersoniska trafikflygplan var den samstämmiga åsikten hos SkyNews-folket (experter och andra intervjuade) att vi inte skulle få någon motsvarighet till Concorde i vår livstid. Tekniskt borde det väl knappast vara en omöjlighet att konstruera en Concorde 2.0 så det måste handla om andra faktorer som gör denna plantyp mindre sannolik, speciellt ekonomiska sådana och diverse miljöskäl.

Samtidigt som det kanske är färre affärsmän och rockmusiker vilka anser sig behöva hasta över 'pölen' på lite drygt 3 timmar så borde det finnas andra intressanta reserelationer för en SST typ från USA till Asien (Kina, Japan etc.) och vice versa eller EU till motsvarande destinationer. Eller kanske mellan Europa och Australien/NZ vilka är så tidsmässigt långa flygningar att det även för vanligt folk är så tröttsamt att man gärna skulle ha ett snabbare alternativ till dagens jumboplan.

Men denna goda cigarr är förstås underkastad alla vanliga ekonomiska och tekniska lagar så det ser nog dystert ut om man realistiskt ska kunna hoppas på överljudsflyg igen inom överskådlig framtid! Men man ska förstås 'aldrig säga aldrig'! :lol:

PS. Hur går det med de skissade 'raketflygplan' vilka skulle kunna nå i princip alla platser på jordklotet inom någon timme? Finns det några trovärdiga kända projekt som inte bara är någon/några ingenjörers våta konstruktörsdrömmar?! Någon som vet vad som finns på ritborden hos Boeing, Airbus eller NASA?

Re: Concorde och arvet efter! – NASA och ryssarna

Postat: 18 jun 2013, 18:11
av Arne M
Efter att ha grävt vidare i denna intressanta fråga hittade jag bl.a. detta på NASA:s hemsida.

Citat:
Among the technological goals set for the aircraft is that it must be environmentally acceptable in the areas of noise generation and pollution control, i.e., the engine exhaust must not contribute to the depletion of the ozone layer in the stratosphere. At the same time, it must be economically viable, that is, be able to carry larger payloads for longer distances and at cheaper costs than first-generation SSTs. Among the targets are a 300 passenger capacity (three times that of first-generation SSTs), a range of 5,000 nautical miles (twice that of first-generation SSTs), and an efficiency which would allow fares to be set at no more than 20 percent above subsonic jetliner fares on the same routes.

Under andra halvan av 90-talet utfördes ju sponsrat av NASA en stor serie med testflygningar baserat på ryska Tu-144D (under testperioden uppgraderad till Tu-144LL Flying Laboratory), i väst kallades planet gemenligen Konkordskij. Man hade utarbetat ett flygprogram på 19 plus 7 flygningar och ett omfattande testprogram både ombord och i datorer på marken inkluderande vindtunnelprov av olika konfigurationer. Och efter fullbordat testprogram och utvärderingar av alla data kom man fram till att det finns en potentiell marknad (under perioden 2050-2075) för upp till 500 sådana SST-plan. I testgruppen ingick förutom NASA och dess ryska motsvarighet, ryska Tuolev men även Boeing samt motortillverkarna Pratt and Whitney och General Electric!

Mer finns att läsa på denna länk till NASA och Dryden Flight Research Center:

http://www.nasa.gov/centers/dryden/news ... -DFRC.html

PS. Jag undrar varför NASA valde ryska Tupolev Tu-144D för experimenten? Man skulle ju kunna tycka att fransk-engelska Concorde borde legat bättre till?! Eller var det så att ryssarna var ekonomiskt fördelaktigare och att de kunde erbjuda plan för testet (testets exemplar var ju dessutom praktiskt taget fabriksnytt med bara ett fåtal timmar loggade och ej satt i kommersiell trafik). Air France och BA var rimligen inte heller lockade att avstå ett enda av sina få plan! Därtill kunde ju ryssarna erbjuda ett stort luftrum för testflygningarna utan störande kommersiell trafik. Man kan ju undra var man i USA eller Europa skulle kunnat göra dessa flygningar?!