Sida 1 av 1

Oroligheterna i Georgien kan rädda försvaret

Postat: 20 aug 2008, 19:56
av Emil Lindberg
Oroligheterna i Georgien kan ev. rädda försvaret - den här gången...

http://www.sr.se/Ekot/artikel.asp?artikel=2263427

http://www.corren.se/archive/2008/8/20/ ... d969zn.xml

Postat: 20 aug 2008, 20:24
av Bengt Ekbladh
Låter ju bra!

Någon gång måste väl "vissa" ta till lite mer förnuft.

Vad skulle FV. "behöva" för att vi skulle känna oss bättre rustade?

Bengt

Ett bättre rustat FV

Postat: 20 aug 2008, 21:37
av Emil Lindberg
Bengt Ekbladh skrev:
Vad skulle FV. "behöva" för att vi skulle känna oss bättre rustade?

Bengt
Tja, vad sägs om lite fler icke-nedlagda flygbaser, med tillhörande basbataljoner. Det är ju fortfarande den filosofin FV (det lilla som är kvar...) ska agera efter i händelse av ofred i eller i närheten av Sverige.
Men baserna läggs ju ner en efter en. Och de nedlagda baserna rivs ju upp och förstörs på andra sätt. Så "malpåse", eller "det gamla arvet" att luta sig tillbaka på, och rusta upp lite snabbt och lätt i händelse av ofred går väl inte riktigt att tala om (längre).

Eller varför inte lugn o ro i 8-10 år i streck, UTAN nedläggningshot eller ständiga omorganisationer! Det hade varit nåt det!!!

Hoppas du har rätt Emil!

Postat: 20 aug 2008, 23:44
av Fredrik Astlid
Jag hoppas de tänker som du skriver men jag tror de vill skicka iväg hela försvaret typ 30000 man till oroshärdar.

Men något Försvar blir det nog inga pengar över till då eftersom man bränner pengarna på omkostnader för personal och att skicka ut dem.

Men man får hoppas.

Postat: 21 aug 2008, 03:58
av Karl Persson
Synd att folk måste dö innan svenska politiker börjar tänka till. Jag har inga större förhoppningar om något långsiktigt lugn för försvarsmakten ändå.

Tolgfors har redan sagt att man tänker i princip ta det lugnt i höst med förändringar för att satsa allt på inriktningsproppen som ska klubbas nästa vår. Så låt er inte luras av några "icke-beslut" nu i höst.

Vinner dessutom vänsterblocket 2010 så ska det ju röras om igen såklart.

:?

Postat: 27 aug 2008, 19:53
av Bengt Ekbladh
Hej!
enl. nyheterna TV:

"kanske nån krona till till försvaret?????

Den kronan måste ju tas från ?, högre inkomsttagare (!!??!!)
som då måste avstå från sin kanske 3:e semesterresa!

Vad behövs för att vi skall känna oss tryggare?

Emil har ju sagt sitt.

Vad kan SNABBT göras för att "höja garden" i Flygvapnet ?

Bengt

Postat: 27 aug 2008, 20:52
av Karl Persson
Vill gärna uppmana folk att lyssna noga på vad politikerna säger och inte vad massmedia tror att dom säger.

Extra pengar till FM var det ingen som förespråkade. Däremot att ÖB ska få överföra underskottet i förbandsverksamhet från materialbudgeten.

Troligtvis blir det delvis så. Nettoresultatet är ändå en fortsatt bantning.

Vad som behövs är nya politiker.

Postat: 27 aug 2008, 21:11
av Christian S
Nu ger jag mig ut på djupt vatten men jag lovar att ta mig in till land fortast möjliga ;)

Tidigare borgerliga regeringar med dito statsminister har iaf varit intresserat och värnat någonsinär om försvaret men nuvarande statsminister är helt ointresserad av försvarsfrågor. Att sänka skatten åt de som redan har det gott ställt och se till att andra ser till att de får det snyggt och städat hemma är tydligen mer intressant. Det kanske är så att statsministern och regeringen ägnar sig åt smygkoketteri?

Men som någon sa på västgötska "Den blankaste mössa' har de största lössa'!"

Postat: 27 aug 2008, 21:49
av Karl Persson
Ja det är så klart mycket bättre med högre skatt, större statsskuld, bidragspolitik OCH samtidigt skära ned i försvaret i raskare fart.

Hur man än vrider på det så är borgarna fortsatt det mest försvarsvänliga vi har i Sverige.

Oppositionen vill skära 7,5-10 miljarder på försvaret beroende på vem som skulle få igenom sin vilja. Borgarna pillar på 2-3 miljarder men vi får väl se.

Postat: 27 aug 2008, 21:58
av Bengt Ekbladh
"Den blankaste mössa' har de största lössa'!"

Så ä det nog, den är "blank o fin ?"

Ingen/intet hotar Sverige !


Är det så ? , troligen inte , vakna upp!

Vad behövs för snabb "upprustning av RSwAF ?

Bengt

Försvarspolitiken må vara externt oberäknelig.

Postat: 27 aug 2008, 22:26
av Hans E Fredbäck
Hej Emil,
Vi får glädjas åt att titta i backspegeln på FV storhet. Men det vi har idag är ju inte heller illa! Du om någon vet ju detta som lever i en intim relation med dagens FV. Må så vara att volymen inte är så stor, men kvaliteten och exporten har ju oxå ett plusvärde. Vi kan återta en stormaktsposition inom FV, men varför - just nu?
Vad gäller Ryssland, så får regeringen och allas vår HUVUDFÖRSÖRJARE - INDUSTRIN, bestämma sig för om Ryssland är vän eller fiende.
Se här:

http://www.ekuriren.se/ekuriren/standar ... ?id=723441

Vi ska kanske inte ägna oss alltför mycket åt försvarspolitik på detta forum, men ämnet är ju så oerhört intressant och inte helt oviktigt.

Inga nedläggningar

Postat: 13 sep 2008, 09:41
av Emil Lindberg
Om man ska tro nedanstående artiklar klarar sig försvaret undan nedläggningar denna gång.
Det svenska flygvapnet kan således kanske stoltsera med hela tre flygflottiljer även i framtiden!

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar ... 716159.svd

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2310297

http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_1716773.svd

http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_1715597.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1707319.svd

Jag vet att tråden redan från början är något off topic. Men nedläggningar av förband, svängningar i omvärldsuppfattning, ändringar av matrielanskaffningssystem, besparingar på matrielanskaffning, ändringar av doktriner, m.m.m.m påverkar ändå flyghistorian.

Det intelligenta försvaret bör utvecklas ytterligare

Postat: 13 sep 2008, 22:33
av Hans E Fredbäck
Hej Emil,
Ryssland utgör nog inget reellt militärt hot mot Sverige , möjligen inom det "affärsområde" som kan kallas för "ekonomisk krigföring".
Men, vi får nog ändå vara beredda på solidariska fredsbevarande insatser.
Så här tyckte jag för en tid sedan:
Det alla är överens om är att Sverige och dess myndigheter, företag och enskilda medborgare har behov och nytta av en inrikes och utrikes omvärldsbevakning för specificerade syften. Dessa nyttor är vetenskapliga, affärsmässiga, polisiära, militära och övriga allehanda syften. Den "tjyvlyssning" som FRA bedriver/kan bedriva bör inför fortsatta seriösa diskussioner specificeras i skilda verksamheter efter kundbeställningar, dess egen FoU-verksamhet och kompetensutveckling samt den materiella IT-infrastrukturen (datorer mm). Vidare måste den samlade mycket omfattande "intelligence" -verksamheten i Sverige beskrivas i dess institutionella delar. Då hamnar vi i en mycket komplicerad funktionsbild av kvalificerad nätverkstyp.
Debatten om FRA har fram till nu präglats av en synnerligen begränsad del av Sveriges samlade verksamheter inom skydds- och säkerhetsområdet. FRA är en av många uppdragstagare med såväl god teknisk som egen högt kvalificerad analyskompetens. Självfallet sker - enligt myndighetens regleringsbrev - såväl öppet som kvalificerat hemligt samarbete med närstående intressenter både på hemmaplan och utomlands. Försvarshögskolan, Försvarsmakten och dess stödmyndigheter (FOI, FORTV, FMV, m fl), SÄPO , Svenskt Näringsliv, SRV, KRB är några exempel på interna samverkanspartner. Utomlands utgör UD och ambassaderna (bl.a. försvarsattachéerna) en viktig samordnare av de internationella samarbetena.
Här i Eskilstuna kan som exempel nämnas Fortifikationsverketets öppet redovisade samarbete inom området skydd och säkerhet med USA och dess säkerhetsorgan och myndigheter.
Sveriges samlade omvärldskontakter är således mycket omfattande och är nödvändiga för att vårt näringsliv skall kunna verka framgångsrikt under fria och trygga konkurrensförhållanden. Vi minns som exempel sekretessen kring Ericsons offert till Saudiarabien av det då hemliga AXE-systemet. Pappersoffeten transporterades i en likkista! FRA var sannolikt inte inblandad i denna operation.
Svenskarna i allmänhet vet mycket lite om den "ekonomiska krigföring" som nu eskalerar i takt med den enormt snabba globala utvecklingen och den knivskarpa konkurrens och "sabotage"-risk som därmed uppenbaras. Industrispionaget (super high-tech) utgör den primära hotbilden! De militära hotbilderna torde vara - låt säga- tertiära.
Vågar regeringen framträda och redovisa de verkliga behoven av FRA:s del i den samlade "SSIS-verksamheten". SSIS = Swedish Secrete Intelligence Service.
Till saken hör också att kvalificerade försvarsanalytiker och -historiker omfattas av sekretesslagarna och är därmed förhindrade att redovisa "hela sanningar".
FBH- Hälsningar
H-E

Helikopterhaverier

Postat: 14 sep 2008, 10:36
av Jan Karlsson
Efter att ha läst två haverirapporter och en konsultrapport är det bara att hoppas att extramedel används för att förbättra flygsäkerheten. Inställningen till flygsäkerhetsarbetet inom försvarsmakten tycks vara på bottennivå. Konsulten föreslår att hkpverksamheten skall ta "time out". Kan det vara allvarligare?

Jan Karlsson